משחקים של דורה

משחקים של דורה
לחצו על התמונה למעבר למשחקים

כל מה שצריך לדעת על מקדם הגנה וחשיפה לשמש

אם בעבר סרטן העור נחשב לצורה יחסית נדירה של סרטן, עכשיו עשרות מקרים חדשים של סרטן העור מתגלים בכל שנה. האם הכל שאלה של מקדם ההגנה הנכון בזמן הנכון.?

נכון, השימוש במקדם הגנה אכן בולם את היכולת של הגוף לייצר ויטמין D. אבל, בשביל ויטמין D מספיקות כמה דקות, או עוד כוס חלב. בשביל להתמודד עם חשיפה לא מוגנת לשמש לעומת זאת, תצטרכו קצת יותר. מה שהופך את השימוש במקדמי הגנה לחובה, כמעט כמו צחצוח שיניים.


מספרים

בוא נתחיל עם קצת עובדות. אין כזה דבר שיזוף בריא. אם תשאלו את הגוף, המשמעות של שיזוף היא שהעור מנסה להגן על עצמו מפני קרני השמש, והוא עושה את זה בדרך היחידה שהוא מכיר. על ידי שינוי צבע. יש שני סוגים של קרני שמש: UVA ו- UVB. קרני ה-UVA נחשבות כחודרות לשכבות העמוקות יותר של העור. אבל כל קרן שמש תועה, לא משנה מאיזה סוג, יכולה לגרום לכווייה, קמטים, כתמים וסרטן העור. ואל תתפתו לחשוב שמיטות שיזוף הן הפתרון האידיאלי. בטכנולוגיה הזאת משתמשים בעיקר בקרניים מסוג UVA. זה אומר ש-15 דקות במיטה שוות ערך למשהו כמו ארבע שעת בשמש של יולי. סטטיסטית, סרטן העור מכוון בדרך כלל לבני חמישים ומעלה, אבל הנזק ברובו נעשה כאשר הקורבנות בני 20. ובשביל להכפיל את הסיכון להתפתחות סרטן העור, מספיקות חמש פעמים במהלך החיים בהן נשרפתם.


ללכת בלי

ההנחה הרווחת היא כי אם לא מבלים בשמש לאורך זמן, אפשר לוותר על שימוש במקדם הגנה. בוא נגיד את זה ככה- המקום היחיד שבו אתם לא צריכים להשתמש במקדם הגנה הוא בבית. את מקדמי ההגנה לא המציאו רק בשביל המעריצים השרופים של השמש. אם אתם יוצאים החוצה, אתם צריכים להשתמש במקדם הגנה, אפילו אם קצת מעונן בחוץ. עננים לא חוסמים את קרני השמש. ובגלל שקרני השמש חוצות גם חלונות ומשתקפות גם דרך מים, חול, ואפילו שלג, אפשר להישרף אפילו אם נמצאים בצל. אפילו אם העור שלכם בעל גוון כהה באופן טבעי. אנשים בעלי גוון עור כהה נמצאים בסיכון נמוך יותר לסבול מכוויות, כי לעור שלהם יש תכונות שדומות למקדם הגנה בילט-אין, אבל זה לא הופך אותם לחסינים. גם לא בגדים. חולצת T שירט רגילה למשל, היא כמו מקדם הגנה במספר 5. זה אומר שלמרות שאתם מכוסים, עדיין הרבה קרניים מצליחות להסתנן פנימה.


כולם אותו דבר

ממש לא. מקדמי ההגנה שונים בדרך בה הם מגנים על העור. חלק מהם בולמים פיסית שמש קרני מסוג UVA ו- UVB. אחרים מכילים חומרים כמו אבובנזון (Avobenzone) שעושים את העבודה. דרמטולוגים אוהבים במיוחד מקדמי הגנה שמכילים מקסוריל (Meroxyl) בגלל שהוא נותן הגנה טובה יותר מפני שני סוגי הקרניים, והוא עמיד יותר לאורך זמן. מה הכי טוב?. זה שנוי במחלוקת. היום אפשר למצוא גם מקדמי הגנה במספר 70, 85 ואפילו 100. אבל, מומחים מסכימים שגם אם משתמשים במקדם הגנה במספר 30, ומקפידים להשתמש בו זה טוב.


מסודרים

זה יפה שאתם מתמרחים בבוקר, אבל זה לא מספיק. אל תצפו לנס פח השמן. קרם הגנה יורד עם הזמן וכלל הזהב הוא להתמרח מחדש, בכל שעתיים. אל תהיו קמצנים. אתם צריכים שתי שכבות ואתם רוצים שכל מילימטר יהיה מכוסה. כדי לכסות את כל הגוף, צריך משהו כמו כוס של שוט של משקה אלכוהולי. יש מקדמי הגנה שעמידים בפני מים, אבל גם זה לא לתמיד. המשמעות של מקדם הגנה שעמיד בפני מים, היא שצריך הרבה מים בשביל להוריד אותו, אבל בסופו של דבר זה יקרה. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה (California), גם מקדם הגנה שעמיד בפני מים מספק הגנה בין 40 ל-80 דקות.


אזורים אסטרטגיים
חושבים שאם מרחתם את הפנים, הידיים, הרגליים, הגב והצוואר אתם מסודרים?. לא כל כך מהר. יכול להיות שהזנחתם אזורים אחרים, כמו למשל האוזניים, או החלק האחורי של הצוואר. אפשר לסבול מכוויות גם על הקרקפת (כובע הוא דרך טובה להגן עליה וגם לספק הגנה טובה לפנים). ואל תשכחו את השפתיים.


קרם שונה מתרסיס

אין הבדלים משמעותיים בין קרם הגנה לתרסיס. מקדם הגנה טוב יעשה את העבודה, לא משנה באיזה מרקם הוא מגיע. השאלה היא עם מה אתם מרגישים יותר נוח. מקדמי הגנה שמבוססים על אלכוהול מתאימים לאלה שלא במיוחד מחבבים את המרקם השומני. מקדמי הגנה קרמיים מתאימים לאלה שאוהבים שלקרם שלהם יש קצת לחות. אבל בסופו של דבר, החשוב ביותר הוא התאמה. כי אם אתם אוהבים את זה, סביר להניח שתשמשו בזה יותר. לא משנה איזה סוג בחרתם, חשוב להקפיד למרוח אותו בין 15 דקות לחצי שעה לפני היציאה מהבית. למקדם ההגנה לוקח זמן להיספג בעור, וכדי שהוא יהיה אפקטיבי, חשוב לא לחכות עד לזמן בו תהיו בחוץ, או עד לזמן בו אתם כבר מתחילים להאדים.


הקרם משנה שעברה עדיין בסדר
לבדוק את תאריך התפוגה בהחלט יכול לעזור. אבל עזבו את העובדה שיכול להיות שמאז שנה שעברה היו התפתחויות טכנולוגיות שאולי מספקות יותר הגנה. אם הבקבוק שלכם משנה שעברה חצי מלא, זה כבר ממש מדאיג. אם הייתם עושים את זה כמו שצריך, לא היו לכם שאריות.


מקור: http://www.dryang.co.il/Magazine/ArticleSingle.aspx?artID=868

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה